Jumaat, 28 Oktober 2011

‎41 DARJAT WANITA


1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki . Ketika ditanya kepada Rasulullah saw akan hal tersebut , jawab baginda : “ Ibu lebih penyayang daripada Bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia ” .

2. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah swt di akhirat , tetapi Allah swt akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah .

3. Wanita yang solehah ( baik ) itu lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh .

4. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali .

5. Seorang wanita jahat adalah lebih buruk dari daripada 1 , 000 lelaki jahat .

6. Wanita yang menguli tepung dan gandum dengan Bismillah , Allah swt akan berkahkan rezekinya .

7. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah .

8. Wanita yang memerah susu binatang dengan Bismillah akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkahan .

9. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya , darjatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takut akan Allah swt dan orang yang takut akan Allah swt diharamkan api neraka atas tubuhnya .

10. Barang siapa yang membawa hadiah ( barang makanan dari pasar ke rumah ) lalu diberikan kepada keluarganya , maka pahalanya seperti bersedekah . Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki . Maka barang siapa menyukai anak perempuan seolah - olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail .

11. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan , lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab , maka baginya adalah Syurga .

12. Daripada Aisyah “ Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya , lalu dia berbuat baik kepada mereka , maka mereka akan menjadi penghalang daripada api Neraka “ .

13. Surga itu dibawah telapak kaki ibu .

14. Apabila memanggil engkau dua orang Ibu Bapamu , maka jawablah panggilan Ibumu dahulu .

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya , akan tertutup pintu Neraka dan terbuka pintu - pintu Syurga . Masuklah dari mana - mana pintu yang dia kehendaki tanpa dihisab .

16. Wanita yang taat akan suaminya , semua ikan-ikan di laut , burung di udara , malaikat di langit , matahari dan bulan , semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya ( serta menjaga solat dan puasa ) .

17. Perempuan apabila solat 5 waktu , puasa Ramadhan , memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu Syurga mana saja yang dia kehendaki .

18. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad .

19. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat .

20. Aisyah ra berkata “ Aku bertanya kepada Rasulullah saw , siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ? Jawab baginda , “ Suaminya ” . “ Siapa pula berhak terhadap lelaki ? ” Jawab Rasulullah “ Ibunya ” .

21. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama , maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam Syurga terlebih dahulu daripada suaminya ( 10 , 000 tahun ) .

22. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang , akan dipandang Allah swt dengan penuh rahmat .

23. Jika wanita memijit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas , jika wanita memijit suami bila disuruh akan mendapatkan pahala 7 tola perak .

24. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki Syurga .

25. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadah .

26. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah swt dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk Surga 500 tahun lebih awal daripada suaminya , akan menjadi ketua 70 , 000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam Syurga dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut .

27. Apabila seorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya , maka berIstighfarlah para malaikat untuknya . Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1 , 000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1 , 000 kejahatan .

28. 2 rakaat solat wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat shalat wanita yang tidak hamil .

29. Wanita yang hamil akan mendapat pahala berpuasa pada siang hari .

30. Wanita yang hamil akan mendapat pahala berpuasa pada malam hari .

31. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin , maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT .

32. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah swt mangurniakan satu pahala haji .

33. Apabila seorang perempuan melahirkan anak , keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya .

34. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin , dia akan dianggap sebagai mati syahid .

35. Apabila telah lahir anak lalu disusui , maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan .

36. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup waktu ( 2 1 / 2 tahun ) , maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya .

37. Jika wanita memberi susu badannya ( ASI ) kepada anaknya yang menangis , Allah swt akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa .

38. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya ( ASI ) akan dapat satu pahala dari pada tiap - tiap titik susu yang diberikannya .

39. Apabila semalaman ( Ibu ) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit , maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT .

40. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari karena menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadah .

41. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku ( Rasulullah SAW ) di dalam Syurga .SHARE THIS POST   

  • Facebook
  • Twitter
  • Myspace
  • Google Buzz
  • Reddit
  • Stumnleupon
  • Delicious
  • Digg
  • Technorati
Author: Hakimi
"SUJUD SYUKUR belog "adalah sebuah blog yang memaparkan tentang motivasi islamik, fakta dan info-info menarik serta tip-tip yang berkaitan dengan apa sahaja yang di perolehi daripada sumber-sumber telah dibaca dan di talaah oleh admin.

0 ulasan: